APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Arbejdsteknik - sådan bruges kroppen

Arbejdsteknik - sådan bruges kroppen ergonomisk korrekt


Undgå tunge løft:
Træk og skub i stedet for at løfte. Nedsæt gnidningsmodstanden mod underlaget, hvor det er muligt, så har du mulighed for at udnytte din kropsvægt. Arbejd i etaper - del op i flere små træk og skub.

Arbejd så vidt muligt i bred-skridtstående stilling:
God afstand mellem fødderne giver god balance og stabilitet - især hvis fodtøjet har den rigtige størrelse, sidder godt på foden og du står fast på underlaget. Tænk på en sømand, der står støt på det gyngende dæk.

Brug benmusklerne:
Det er benene, der skal gøre alt det tunge arbejde. Knæene skal være let bøjede, så de ikke er låst fast. Forestil dig, at du er med i en tovtrækningskonkurrence. Du stemmer fra med benene og udnytter de store benmuskler og så læner du dig tilbage, så du udnytter din kropsvægt. Det er den mest effektive måde at trække på. Er dine såler glatte eller gulvet glat, vil din modstander kunne trække dig hen over gulvet med lethed.

Brug vægtoverføring:
Når du flytter en byrde, skal det ske ved vægtoverføring fra det ene ben til det andet. Det vil sige, når du har flyttet en tung genstand eller en person 10 cm, skal du selv have flyttet dig 10 cm. På denne måde bruger du benene og skåner dermed ryg og skuldre.

Pas på ryggen:
Hold så vidt muligt ryggen i dens naturlige, neutrale stilling, så du undgår at vride og bøje ryggen under tungt arbejde. Hold byrden så tæt på kroppen som muligt, det nedsætter belastningen betydeligt. Forestil dig hvordan du ville have det i arme og ryg, hvis du gik hjem fra supermarkedet med indkøbsposerne strakt ud foran dig! Lige idet du udfører et tungt stykke arbejde, bør du arbejde med ryggen i sikringsstillingen. Hagen trækkes ind, mave-, ryg- og sædemuskler spændes. Herved udrettes lændesvajet, trykket i bughulen øges og ryggen stabiliseres samtidig med, at den aflastes. 

Pas på dine led: 
Undgå at arbejde med leddene i yderstillinger. Det er dine led ikke bygget til og din brusk bliver slidt hurtigere ned.

Udnyt bevægelsesenergien:
Skal du f.eks. skubbe en bil i gang, vil du ofte tage lidt tilløb med benene eller skubbe et par gange for at sætte bevægelsen i gang. Mange ældre udnytter selv bevægelsesenergien, når de rokker kraftigt frem og tilbage i stolen, inden de rejser sig.

Tag det roligt:
Arbejd i et roligt tempo. Undgå stress og hurtige løsninger. Giv dig tid til at planlægge arbejdet. Det hjælper ikke meget at nå ud til lufthavnen til tiden, hvis du har glemt passet.



Tilmelding til nyhedsbrev