APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Flere japanere dør af overarbejde

Flere japanere dør af overarbejde


50.000 japanere forventes at dø i år på grund af overarbejde. Fænomenet hedder karoshi og er i stigning i Japan, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Stigningen er synlig inden for alle brancher, men fremstillingsvirksomhed kræver de fleste karoshi-ofre. Skifteholdsarbejde kombineret med megen overtid – 1.000 timer om året er ikke usædvanligt – slider hårdt på både krop og sjæl.

”Det er øget dramatisk i de senere år. I år regner vi med, at 50.000 mennesker vil dø af overarbejde,” siger Kazunari Tamaki, advokat og repræsentant for Karoshi Hotline – en organisation, som hjælper pårørende til karoshi-ofre med at få erstatning.
 

Svært at få erstatning
Ifølge Kazunari Tamaki har det officielle Japan ændret indstilling til karoshi de seneste år. Men selv om man nu har erkendt, at fænomenet findes, så er det ikke blevet lettere at få erstatning. Snarere tværtimod. Det, som mange sager falder på, er reglen om, at afdøde skal have haft 100 timers overtid måneden, inden han eller hun døde.

Forventer gratis overtid
Problemet med 100 timers reglen er, at japanske virksomheder systematisk kræver gratis overtid, såkaldt serviceovertid, af sine medarbejdere. Medarbejderne stempler ud, men de bliver på virksomheden og arbejder videre, fordi der er noget, der skal laves.

”Virksomhederne forsøger på at fjerne modsætningsforholdet arbejdsgiver-arbejdstager og i stedet skabe et billede af én stor familie, som stræber efter samme mål. Den, som står på sin ret til at gå direkte hjem efter arbejdstid, svigter gruppen, og det er det værste, man kan gøre,” siger Masaki Saruta, professor ved Chukiouniversitetet i Nagoya og specialist i arbejdsrelationer.
 
Lovforslag om at holde hele ferien
Ligestillingsminister Kuniko Inoguchi har bebudet et lovforslag, som indebærer, at arbejdsgiverne er tvunget til at sørge for, at medarbejderne får deres ferie. Det vil være et skridt i den rigtige retning, eftersom gennemsnitsjapaneren i dag kun holder halvdelen af sin lovsikrede ferie. Resten fryses inde eller udbetales.
 

Ifølge ILO havde en japaner i 2002 1.954 årlige arbejdstimer, mens en dansk medarbejder havde 1.695.




Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev