APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Beregn selv erstatning eller godtgørelse

Beregn selv erstatning eller godtgørelse


Risikoen for at brække en arm eller miste en tå på jobbet er faldende, men antallet af dødsulykker er stigende. Nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen viser, at der i 2003 blev anmeldt 16 flere dødsulykker end året før, og det er en stigning på knap 17 procent.
 
Det er ifølge magasinet ArbejdsMiljø andet år i træk, at antallet af ulykker med den værst tænkelige udgang stiger. I 2001 var antallet 95 dødsulykker, og i 2002 var antallet 102 dødsulykker og sidste år (2003) altså 118 dødsulykker.
Til gengæld er der sket et fald i antallet af amputationer efter ulykker på 17 procent, ligesom antallet af knoglebrud er faldet med syv procent fra 2002 til 2003.
 
Det samlede antal af anmeldte arbejdsulykker er svagt faldende. Sammenligner man tallet for 2003 med tallet for 1999, er der tale om et fald på tre procent. Antallet har i hele perioden ligget omkring de 20.000. I 1999 blev der anmeldt 19.840 ulykker - i de følgende år var antallet over 20.000, men i 2003 var det dalet til 19.681.
 
Til gengæld er udgifterne til erstatninger steget voldsomt - fra 2,2 milliarder kroner i 2002 til 2,9 milliarder kroner sidste år. Det hænger bl.a. sammen med, at styrelsen har sat tempoet op og ekspederet flere sager i 2003. Desuden afsagde Højesteret i 2002 en dom om erstatninger til folk i revalidering, der generelt betyder, at de kan få flere penge.
 
Opgørelserne fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser også, at det tilsyneladende er blevet lidt lettere at få anerkendt en erhvervssygdom. I fjor blev 22 procent af de anmeldte sygdomstilfælde anerkendt som erhvervssygdomme mod 18 procent i 2002.
 
Arbejdsskadestyrelsen skønner, at denne udvikling kan hænge sammen med, at der er anmeldt færre tilfælde over de seneste år.
 
"Vi hører, at nogle fagforbund og andre er lidt tilbageholdende med at anmelde lidelser, som der er erfaring for bliver afvist", fremgår det af styrelsens rapport.

Hver niende af de anmeldte erhvervssygdomme har psykiske årsager, og det er en firedobling i løbet af fem år, mens de mere traditionelle arbejdsskader er i tilbagegang.
 

"Udviklingen afspejler, at kravene på arbejdspladserne er ændret, hvilket giver nye typer af helbredsproblemer", konkluderer Arbejdsskadestyrelsen.
 




Tilmelding til nyhedsbrev