Følg os på Facebook

Gravide bør ikke arbejde om natten

 

Står det til Kvindeligt Arbejderforbund (KAD) skal kvinder med natarbejde finde et andet job, når de bliver gravide. En forskergruppe fra Århus Universitet har lavet en undersøgelse, der viser, at kvinder med natarbejde har 85 procent større risiko for at abortere end andre kvinder.

 

- Det er ny viden for mig. Det er et voldsomt tal. Det vil vi gå ind og interessere os for. Vi har i forvejen vist interesse for dem, der arbejder om natten, fordi de f.eks. har øget risiko for at få brystkræft. Vi har i forvejen også arbejdet en del omkring de gravide og været med til at indføre graviditetspolitikker på flere arbejdspladser. Men det er klart, at denne nye viden må få en konsekvens for den måde, vi arbejder på, siger forbundssekretær Ulla Sørensen, KAD, til NyhedsXpressen.

 

- Arbejdet må tilrettelægges sådan, at vi kan holde ud at arbejde om natten, og når vi bliver gravide, må vi finde et andet arbejde. Problemet er også, at mange af vore medlemmer gerne vil arbejde om natten, fordi det passer smaddergodt ind i at få familien til at hænge sammen, fortsætter hun.

 

Undersøgelsen omfatter flere end 40.000 kvinder, hvoraf godt 8.000 havde skifteholdsarbejde. Gruppen af gravide kvinder med fast natarbejde talte 420, hvoraf 11 mistede deres foster, og det svarer til 85 procent større risiko end de kvinder, der ikke arbejdede om natten.

 

Arbejdsmediciner ved Århus Amt, Niels Henrik Hjøllund, siger til Morgenavisen Jyllands-Posten på baggrund af undersøgelsen, at natarbejde bør begrænses mest muligt.