Følg os på Facebook
Kursusoversigt og tilmelding

Spis ordentligt

 

SPIS NØDDER TIL JUL - OG ÅRET RUNDT

1) Nødder er berygtet for deres høje fedtindhold, og det får mange til at gå udenom dem. Men især valnødder, pecannødder, peanuts og mandler indeholder sunde, enkeltumættede fedtsyrer.

2) Enkeltumættede fedtsyrer er godt for dit kolesteroltal, hvis det er for højt.

3) Det kan nedsætte risikoen for kræft og for højt blodtryk at spise nødder.

4) Nødder indeholder protein, fosfor, zink, magnesium, E-vitamin og selen, som du har brug for.

5) Ny forskning viser, at hvis nødder indgår i kostplanen, spiser man mindre og går ned i vægt.

HUSK FIBRE I KOSTEN

Det er en kamp for mange mennesker at få tilstrækkeligt med fibre. Men de sundhedsmæssige fordele ved fibre er besværet værd. En voksen skal have 20-35 gram fibre om dagen, og de fleste får kun det halve. Hvis du føler dig truffet, er fremgangsmåden:

1) Spis fuldkornsbrød og fuldkornspasta

2) Når du spiser mere fiberholdig kost, skal du drikke mere

3) Lad bønner indgå i madlavningen - de er gode i sammenkogte retter, suppe, salater, pasta- og risretter

4) Gå gradvist til værks, når du begynder at spise flere fibre, så fordøjelsessystemet vænner sig til det

5) Sørg for at spise frugt eller grønsager til hvert måltid

PAS PÅ BLODTRYKKET

Forhøjet blodtryk belaster hjertet. Hvis hjertet skal arbejde ekstra hårdt over en længere periode, bliver det større, end det skal være, og pulsårerne kan tage skade. For højt blodtryk kræver lægebehandling, men du kan gøre en hel del for at forebygge det:

1) Spis masser af frugt, grønsager og fiberholdig mad

2) Hold vægten på et fornuftigt niveau

3) Lad være med at ryge

4) Læs varedeklarationerne på den mad, du køber, og vær på vagt over for alt, hvad der har med salt at gøre

5) Motionér

RØR DIG
 
Når du motionerer, producerer du endorfiner ('lykkehormoner'), som giver dig energi og generelt får dig til at føle dig bedre tilpas. Hvor meget motion, du har brug for, kan du kun selv afgøre, men en halv time om dagen burde være nok, hvis formålet kun er at holde dig i form. Er du ude på at tabe dig, må du op på det dobbelte.

Find en måde at bevæge dig på, som du ikke opfatter som en tung pligt:

  • Havearbejde,
  • En indkøbstur til fods,
  • En gåtur på stranden.
  • Tag trappen i stedet for elevatoren,
  • Luft hunden en ekstra gang, find cyklen frem.
  • Sørg for at gøre noget, der får hjertet til at slå hurtigere mindst er par gange om ugen.
  • Hvis du ikke kan hive en fuld halv time ud af dagen til formålet på én gang, så prøv med 2x15 minutter eller 3x10 minutter

Tal med din læge, inden du går i gang, hvis du har problemer med hjertet, smerter i brystet, svimmelhedsanfald, for højt blodtryk eller ledsmerter.

Pas på, hvis du er oppe i årene, og du ikke er vant til at bevæge dig ret meget.

Lad under alle omstændigheder være med at presse dig selv for hårdt de første par uger.

ANTIOXIDANTER OG FRIE RADIKALER
 
1) Frie radikaler er ustabile molekyler, som dannes, når vi trækker vejret. De er kendetegnet ved, at de stjæler elektroner fra andre molekyler. Når molekylerne mister elektroner, bliver de selv til frie radikaler, der igen stjæler elektroner fra andre molekyler. På den måde bliver der sat en kædereaktion i gang, som resulterer i endnu flere frie radikaler. De frie radikaler svækker blandt andet kroppens immunforsvar og fremskynder ældningsprocessen.

2) Antioxidanter er en gruppe forsvarsstoffer, som kroppen danner for at beskytte cellerne mod iltning. Modsat de frie radikaler har antioxidanterne et overskud af elektroner, og når antioxidanterne kommer i kontakt med de frie radikaler, deler de rundhåndet ud af de overskydende elektroner. På den måde sætter antioxidanterne en stopper for de frie radikalers kædereaktion og mindsker skadevirkningerne.

3) Frie radikaler er en stærkt medvirkende årsag til langt de fleste sygdomme ifølge verdens førende forsker på antioxidantområdet, professor ved University of California Lester Packer.

4) Antioxidanter findes i en række fødevarer, og ny forskning viser, at mennesker, der sørger for at spise mad med rigeligt indhold af antioxidanter, kan regne med at leve længere og få færre sygdomme. Det samme gælder, når du tager tilskud af antioxidanter.

5) Frugt og grønsager med kraftige farver er de bedste antioxidanter: tomater, rød grapefrugt, vandmelon, grønkål, spinat, broccoli.

 

Af 5 gode råd af Uffe Stenstrop