Følg os på Facebook

Ros hinanden og lev længere 

 

"Hold da op, det var godt gået. Den situation klarede du da helt fantastisk. Sikke en imponerende indsats".  Spred endelig masser af roser ud til kollegerne. Det skaber ikke alene arbejdsglæde, men får også hjertet til at holde længere.

Rådet kommer fra læge Finn Diderichsen, der er professor i forebyggelse på Københavns Universitet. Han henviser til den nyeste forskning i sammenhængen mellem psykisk arbejdsmiljø og hjerte- karsygdomme.

Forskningen viser, at manglende støtte fra chefer og kolleger øger risikoen for at få hjerte-karsygdomme. Her har medarbejdere mulighed for selv at gøre en forebyggende indsats ved at støtte, hjælpe og rose hinanden.

Finn Diderichsen understreger, at man ikke får blodpropper af at have travlt på sit job, hvis arbejdet er stimulerende. Det handler ikke bare om "at tage det roligt".

Risikoen opstår, hvis der stilles høje krav, samtidig med at den ansatte har lav kontrol og indflydelse på sit job, siger han.
På de to områder har arbejdsgiveren stor betydning. Det handler meget om, hvordan arbejdet er tilrettelagt. Men ved at støtte hinanden kan kollegerne skabe godt humør og stærke hjerter.

Hver måned dør tre kontoransatte kvinder af blodpropper eller andre hjerte-karsygdomme. Deres arbejde har en væsentlig del af skylden, viser ny forskning, som Hjerteforeningen offentliggjorde for et par måneder siden.